Banaani Kalorit 100g – Voiko Laihduttaja Syödä Banaania?

Banaani Kalorit – Voiko Laihduttaja Syödä Banaania?

Ovatko banaani kalorit erilaisia kuin muiden hedelmien? Netistä löytyy monenlaista tietoa siitä, sopiiko banaani laihduttajalle vai ei? Monet asiantuntijat kehottavat syömään enemän hedelmiä, kuten banaania ja toiset asiantuntijat kehottavat välttämään banaania.

Pitäisikö banaania siis välttää jos on laihduttamassa, kumpi on parempi?

Vaikka banaanin kalorit ovatkin hieman korkeat, voi laihduttaja käyttää banaania kohtuudella. Banaani voi itse asiassa olla hyvä hätävara, kun makeanhimo yllättää, sillä kaikesta huolimatta se sisältää vähemmän energiaa kuin monet sokerisemmat herkut. Kokeile vaikkapa banaani jäätelöä tavallisen jäätelön sijaan. Katso valmistusohje artikkelin lopusta.

Banaanin Ravintosisältö 100g

Yhden pienehkön kuoritun keskikokoisen banaanin (100 grammaa) ravintoarvotiedot ovat:

Banaani Kalorit: 89 kcal (Suomessa Fineli 88 kcal /366kJ, banaani kalorit kuorineen 59 kcal)

  • Vesi: 75%
  • Banaani Proteiini: 1,1 grammaa
  • Banaani hiilihydraatit: 22,8 grammaa
  • Banaani sokerit: 12,2 grammaa
  • Banaanin kuidut: 2,6 grammaa
  • Banaanin Rasva: 0,3 grammaa

Lähde:USDA Yhdysvaltojen maatalousministeriö

Banaani on luonnontuote, joten kasvupaikka ja kasvuolosuhteet vaikuttavat ravintosisältöön. Tämän vuoksi eri tutkimuspaikkojen ravintoarvo tutkimusten tiedot voivat vaihdella hieman.

Monesti banaanit ovat suurempia ja painavat kuorittuna enemmän kuin 100 grammaa, joten jos haluat varmistua määrästä, niin sinun on punnittava kuorittu banaani. Jos et pääse punnitsemaan, niin voit arvioida, että keskikokoinen kuorittu banaani sisältää noin 90-120 kcal energiaa. Vertaa esimerkiksi appelsiini kalorit 46 kcal tai kalorit omena 40 kcal/100g.

Hiilihydraatit Banaanissa

Myös hiilihydraatit ovat monille laihduttajille tärkeitä, koska useissa dieeteissä pyritään välttämään niitä. Banaanissa onkin 100 grammassa noin 23 g hiilareita. Esimerkiksi ketodieetissä vältetään hiilareita, joten banaanikaan ei ole suositeltua jos olet ketogeenisellä dieetillä.

Sokerit Banaanissa

Sokeria banaanissa on 12,2 grammaa 100 grammassa ja mitä kypsempi banaani on, sitä sokerisempi se on. Tämä johtuu siitä, että tärkkelys muuttuu banaanin kypsyessä sokeriksi. Jos tarkkailet sokerin saantiasi, niin kiinnitä tähän huomiota.

 

Banaanin Rasva ja kuidut

Banaanissa on hyvin vähän rasvaa ja kuitujakin vain 2,3 grammaa 100 grammassa. Koostumukseltaan banaani on kuitenkin sellainen, että sillä saadaan moniin ruokiin rasvaiselta tuntuva täyteläinen maku ja koostumus. Esimerkiksi monet pirtelöt ja smoothiet saavat täyteläisyyttä banaanista.

 

Banaanit ja Laihdutus

Banaani laihduttajan kannalta, sopiiko banaani laihduttajalle?

Monet laihdutusasiantuntijat kehottavat välttämään banaaneja, koska ne sisältävät enemmän sokeria ja energiaa kuin muut hedelmät. Jos siis syöt paljon banaaneja, saat paljon energiaa niistä, joka sinun on jotenkin kulutettava pois, mikäli haluat laihtua.

Tämä ei eroa muusta ruokavaliosta, jos olet normaalilla vähäkalorisella dieetillä. Jos puolestaan olet ketogeenisellä dieetillä, niin banaani muiden hedelmien tapaan on vältettävien listalla. Kaikesta huolimatta banaani sopii myös laihduttajalle, sillä kun sitä käyttää maltillisesti, niin se voi olla paljon parempi ja terveellisempi vaihtoehto, silloin kun herkutteluhimo iskee.

Kokeile esimerkiksi tehdä jäätelöä banaanista tai syö se sellaisenaan, kun sinun on pakko saada jotain makeaa.

Banaani Dieetti – Tiesitkö tätä?

Vuonna 2008 Japanissa nousi suosioon Aamu Banaani Dieetti niminen laihdutusruokavalio. Erikoisessa dieetissä saa syödä rajattomasti banaaneja aamulla veden tai maidon kera. Myös lounaaksi ja illalliseksi saa syödä mitä vain, mutta klo 20 jälkeen ei syödä mitään. Dieetin kehitti Osakalainen Sumiko Watanabe ja vuonna 2008 myytiin yli 730 000 Morning Banana Diet -kirjaa. Muualla ks. dieetti ei ole saavuttanut suurempaa menestystä.

lähde: wikipedia.org/Morning banana diet)

 

Yleisiä kysymyksiä banaanista

Miten banaani säilytetään?

Vastaus: Säilytä banaanit huoneenlämmössä. Jääkaapissa ne harmaantuvat ja muuttuvat mauttomiksi. Ihanteellinen lämpötila olisi kuitenkin hieman viileämpi huoneenlämpö, jolloin kypsyminen ei olisi niin nopeaa.

Voiko banaania pakastaa?

Vastaus: Voi ja etenkin ylikypsäksi menevät banaanit on helppo pelastaa pakastamalla. Kuori ja pieni banaani sopiviksi palasiksi ja pakasta erikseen, jolloin voi ottaa pakastimesta pieniä palasia vaikkapa smoothieen aina tarvittaessa.

Onko banaani hyvä laihduttajalle? Lihottaako banaani?

Vastaus: Banaani sopii kohtuudella käytettynä myös laihduttajalle. Se ei lihota sinua, jos lasket ja pidät ylhäällä päivittäistä energian saantiasi ja kulutustasi. Banaanissa on kaloreita enemmän kuin monissa muissa hedelmissä (esim. omena) ja vihanneksissa, joten sen käyttöä kannattaa rajoittaa jos haluat rajoittaa ylimääräisen energian saantiasi.

 

Banaani Jäätelö Resepti

helppo banaani jäätelö

Tavallisessa Valion vaniljajäätelössä on n. 190 kcal/100 g jäätelöä, joten banaanijäätelön avulla puolitat kalorit. Lisäksi banaani jäätelö on helppotekoinen.

Resepti: Banaanijäätelö 1 annos

  1. Kuori ja viipaloi yksi banaani vaikkapa noin 1 cm viipaleiksi.
  2. Laita viipaleet leivinpaperin päällä pakastimeen 2- 3 tunniksi tai pakasta vaikka yön yli.
  3. Soseuta jäiset banaanit tehosekoittimessa. (Anna palojen sulaa hieman, jos tehosekoitin on pienitehoinen). Voit lisätä myös hieman vettä, jotta viipaleet soseutuvat tasaisemmin. Lopeta soseutus ja sekoittaminen, kun massa on jäätelömäistä.
  4. Annostele kulhoihin ja syö heti.

Vinkki: Banaani säilyy pakastimessa pitempäänkin, joten vanhat banaanit on hyvä käyttää näin. Voit maustaa tätä jäätelöä kardemummalla, vaniljalla tai käyttää lisänä esimerkiksi pakaste mansikoita.

Banaanin hyviä terveysvaikutuksia

Banaani sisältää paljon elimistölle hyödyllisiä ravintoaineita. Esimerkiksi sen sisältämät kalium ja magnesium auttavat vähentämään lihaskramppeja ja suonenvetoja.

Banaanin sisältämät kuidut puolestaan tasapainottavat suolen toimintaa ja rauhoittavat ruoansulatuskanavan toimintaa, joten siitä voi olla apua myös refluksia tautiin ja närästykseen.

Useat tutkimukset ovat selvittäneet banaanin mahdollisia terveyshyötyjä.

Archives of Internal Medicinessä julkaistu tutkimus on osoittanut, että kuitupitoisten ruokien, kuten banaanin syöminen ehkäisee sydänsairauksia. Sydämen terveyttä edistävät lisäksi banaanin sisältämät kalium, C-vitamiini ja B6-vitamiini.

Banaanin sanotaan lisäksi parantavan mielialaa ja tehostavan muistia, joten banaani on terveellinen hedelmä kaiken kaikkiaa.

Laihduttajan on kuitenkin otettava huomioon sen sisältämä kalorimäärä ruokavaliossaan.

Nauti banaania ennen treeniä antamaan energiaa tai treenin jälkeen palautumiseen.

kuorittu banaani kalorit

Vanha banaani kalorit kuva =)

Katso myös kaloritaulukko laihduttajalle.

Lähteet: google, fineli.fi, wikipedia