Miten Lisätä Hyötyliikuntaa?

Jo pieni liikunnan lisääminen päivittäin voi ajan myötä vaikuttaa suuresti terveyteesi ja myös painoosi, mutta liikunnan määrää ei ole aina helppoa lisätä. Kukapa ei olisi päättänyt, että aloittaa säännöllisen liikunnan ja myöhemmin huomannut, ettei taaskaan tullut lähdettyä jumppaan tai lenkille.

Hyötyliikunnasta kannattaa siis ottaa kaikki irti.

hyötyliikunta

 

Tässä vinkkejä siihen, kuinka voi lisätä hyötyliikuntaa.

 1. Venyttele päivälle hyvä alku: Kurota kädet kohti kattoa ja ajattele positiivisia ajatuksia. Hyvä vire aamusta auttaa jaksamaan koko päivän.
 2. Jää bussista pois yksi tai useampi pysäkki aikaisemmin kuin pitäisi tai pysäköin autosi kauemmaksi kuin yleensä, niin saat kävellä vähän enemmän.
 3. Vatsalihasliikkeitä voi tehdä myös istuen tai vaikka seisten työpisteellä. Purista ja vapauta vatsalihaksia 2–3 minuuttia kerrallaan 3 kertaa päivässä.
 4. Nouse hissin sijaan portaita pitkin aina kun mahdollista ja harppaa vaikka pari askelta kerrallaan.
 5. Kun työpäivä on lopuillaan, venyttele kohti kattoa ja kierrä päätä hieman puolelta toiselle. Näin töiden jättäminen ja huolet helpottuvat ja keho voi rentoutua paremmin.
 6. Voit tehdä enemmänkin kuin edellä olevat. Sinun ei silti tarvitse miettiä montako kiloa on tarkoitus pudottaa tai kuinka monta kilometriä hölkätä. Jos et ole aikaisemmin kävellyt yhtään, jo pienikin parannus riittää. Esimerkiksi vaikka vain vartin verran viitenä päivänä viikossa.
 7. Liikunnan määrää voi lisätä vähitellen. Kävelyaikaa voi kasvattaa esimerkiksi puoleen tuntiin ja lisää vähän nopeutta, niin siitä tulee entistä tehokkaampaa.
 8. Mutta jos todellakaan et ehdi liikkua edes puolta tuntia, niin älä jätä aikaisempia hyviä tapoja pois, ja kävele edes joskus puolisen tuntia tai enemmän. Tärkeintä on saada edes pientä liikuntaa. Pienet happihyppelyt auttavat jaksamaan henkisestikin paremmin.

”Paino kuriin 20 minuutin reippaalla päivittäisellä kävelyllä

Painon hallintaan tarvittava liikunnan vähimmäismäärä vastaa noin 20 minuutin reipasta päivittäistä kävelyä. Tällainen ja jopa kaksi kolme kertaa suurempi liikunta-annos voi toteutua arkiliikuntana, esimerkiksi työmatkakävelynä. Se auttaa merkittävästi painon hallinnassa.
Liikunta-annoksen voi kerätä lyhyemmistä pätkistä

 • Päivittäisen liikunta-annoksen voi kerätä yhtä hyvin lyhyemmistä pätkistä pitempikestoisen liikuntasuorituksen sijaan.
 • Painonhallinnan kannalta 10 minuutin pätkissä liikkuminen on yhtä tehokasta kuin yhtäjaksoinen liikunta. Ratkaisevaa on se, kuinka paljon energiaa päivän mittaan kaiken kaikkiaan kuluu.
 • Monelle voi olla helpompi lisätä liikuntaa pätkissä kuin yhtäjaksoisina suorituksina.

Lähde: http://www.ukkinstituutti.fi

 

Harrasta siis hyötyliikuntaa tai arkiliikuntaa aina kun se on mahdollista ja ilman suurempia ponnisteluja kulutat kaloreita huomaamatta.