Tupakoinnin Lopettaminen ja Laihdutus

Miksi tupakoinin lopettamisen sanotaan aiheuttavan lihomista? Lue alapuolen artikkeli, joissa kerrotaan vastaus tähänkin kysymykseen.

Moni tuntee ainakin yhden ex-tupakoitsijan, jolle on kertynyt lisäkiloja tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Painonnousu voikin olla monille, erityisesti naisille, yksi syy siihen, miksi tupakointia ei haluta lopettaa.

Tupakointi on kuitenkin vaarallinen ja kyseenalainen painonhallinnan väline.

Usein ihmiset, erityisesti naiset, saattavat haaveilla tupakoinnin lopettamisesta, mutta pelkäävät, että tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Tutkimusten mukaan paino nouseekin miehillä melkein kolme ja naisilla melkein neljä kiloa vuoden sisällä tupakoinnin lopettamisesta.

tupakoinnin lopettaminen

Miksi paino sitten tuppaa nousemaan sen jälkeen, kun tupakka tumpataan viimeisen kerran?

– Painonnousu ei johdu tupakoinnin lopettamisesta itsestään, vaan elintapojen muutoksesta. Tupakoitsija on tottunut saamaan mielihyvää siitä, että käsi vie tupakkaa suuhun, joten tupakka korvataan usein napostelulla. Toinen syy on myös se, että ruoka alkaa maistua paremmalta, joten sitä syödään mielellään enemmän, sanoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Teija Alanko.

Tupakanpoltto on kuitenkin vaarallinen painonhallinnan väline. Tupakan aiheuttama nikotiiniriippuvuus on muiden aineriippuvuuksien, kuten huumeriippuvuuden kaltaista. Naisilla on vielä miehiä suurempi riski sairastua useisiin tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Vakavien sairauksien lisäksi tupakoitsijat kärsivät muita useammin muun muassa keskivartalolihavuudesta ja selluliitista.

– Tupakoidessa keuhkojen hengityskapasiteetti heikkenee ja limantuotanto keuhkoissa lisääntyy. Tupakoitsijat harvemmin harrastavat aerobista liikuntaa, joka olisi hyvä nimenomaan painonhallinnan kannalta, Alanko sanoo.

Keuhkot alkavat kuitenkin puhdistua limasta ja muista tupakoinnin aiheuttamista jätteistä jo vuorokauden kuluttua lopettamisesta. Verenkiertokin parantuu jo ensimmäisten viikkojen kuluttua, jolloin käveleminen ja juokseminen on helpompaa.

Säännöllisillä ruoka-ajoilla, tavallisella kotiruoalla ja liikunnalla pääsee jo pitkälle, ja tupakoinnin lopettaminen onnistuu ilman ylimääräisiä kiloja.

– Liikunnankaan ei tarvitse olla mitään hikijumppaa, vaan puolen tunnin reipas kävelylenkki päivässä riittää, Alanko muistuttaa.

Tupakoinnin lopettaminen vaatii keskimäärin 3–4 yritystä eli repsahtaminen ei ole merkki lopettamisen lopullisesta epäonnistumisesta.

– Tärkein asia on kuitenkin sisäinen motivaatio ja se, että löytää tupakoinnin tilalle esimerkiksi uuden, mukavan harrastuksen. Eräs potilaani, joka oli polttanut jo pitkään askin päivässä, lopetti tupakoinnin yhdessä puolisonsa kanssa. He laittoivat sivuun joka päivä vitosen eli yhden askin hinnan, ja lähtivät vuoden kuluttua näillä rahoilla lomalle Brasiliaan.

Lisätietoja:  Naistentautien erikoislääkäri Teija Alanko – teija.alanko@mehilainen.fi

 

Katso myös tämä video, jossa eri henkilöt kertovat miten onnistuivat lopettamaan tupakoinnin.

Tupakoinnin lopettaminen ei kaikille ole todellakaan helppoa  ja lopettamisen vaikeuteen vaikuttaa tietysti myös kuinka kauan ja säännöllisesti on polttanut tupakkaa.

Laihduttajan kannalta huomioitavaa on tietysti se, että tupakan korvikkeeksi ei pitäisi valita karkkia tai muuta naposteltavaa.

Usein myöskään laihdutus ja tupakoinnin lopettaminen samaan aikaan ei ole hyvä idea. Molemmat vaativat paljon itsekuria, joten lopeta tupakka ensin ja aloita laihdutus vasta hieman myöhemmin, niin todennäköisesti onnistut molemmissa asioissa paremmin.

Jos sinulla on kokemusta tupakan lopettamisesta, niin kommentoi ja kerro vinkkisi siitä miten onnistuit?

2 Kommenttia

  1. Papi
  2. admin