Laihdutus Suunnitelma – Miten Päästä Tavoitteeseen?

Joko Sinulla On Laihdutus Suunnitelma?

Jos haluat parantaa onnistumistasi laihduttamisessa, niin sinun kannattaa tehdä painonpudotus suunnitelma ja  miettiä mikä on tavoitteesi. Mieti siis etukäteen esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Paljonko haluat laihtua ja miten aiot tehdä sen?
  • Millainen on hyvä pitkän aikavälin tavoite?
  • Entä mitä välitavoitteita sinun pitäisi asettaa, jotta pääset tavoitteeseen?

Mitä totuudenmukaisemman suunnitelman luot heti alkuunsa, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saavuttaa tavoitteesi.

laihdutus suunnitelma ja tavoite

Tässä muutamia vinkkejä kun mietit itselle sopivaa suunnitelmaa ja tavoitteitasi:

1. Ole realistinen
Usein ihmiset asettavat itselleen kunnianhimoisempia laihdutus tavoitteita, kuin heidän pitäisi. Esimerkiksi, jos painosi on tällä hetkellä 70kg ja olet noin 45 vuotias ja yrität tavoitella teinivuosien 50 kilon painoa, jota et kuitenkaan ole painanut sitten teinivuosiesi, niin tavoitteesi ei ehkä ole kovinkaan realistinen.
Painoindeksisi, eli BMI auttaa arvioimaan todellista painonpudotus tarvettasi. Ideaali BMI arvo löytyy lukujen 19 ja 24.9 väliltä. Painoindeksisi ylittäessä 25, olet jo hieman ylipainon puolella. (Toki yksilöllisiä erojakin on.) Merkittävästä lihavuudesta voidaan puhua silloin, kun painoindeksi kohoaa yli 30.

Onkin tärkeää miettiä itselleen sopiva järkevä ja yksilölliseen painoindeksiin perustuva painonpudotus suunnitelma. BMI on melko hyvä mittari, joka kertoo onko painosi terveellisellä pohjalla vai ei.

2. Aseta realistiset ja asianmukaiset tavoitteet
Keskity ajattelemaan painonpudotusta prosessina, joka parantaa terveyttäsi. Tasapainoinen, terveellinen laihdutus-suunnitelma sisältää ruokavalion lisäksi myös liikuntaa. Liikunnan ja ravinnon välinen tasapaino auttaa sinua voimaan paremmin ja antaa energiaa, jolloin voit toteuttaa positiivisia asioita elämässäsi.

3. Keskity muutokseen, älä kiloihin
Sen sijaan, että asettaisit itsellesi viikoittaisen kilotavoitteen, keskitä energiasi itse muutokseen ja toimintaan. Tämä on tärkeää luodessasi tasapainoista painonpudotus suunnitelmaa.
Pidä mielessä, että viikoittainen tavoite ei aina onnistu ja eteen voi aina tulla odottamattomia tapahtumia, jolloin suunnitelmassa pysyminen voi olla vaikeaa. Jos poikkeat suunnitelmasta, niin korjaa toimintaasi heti kun voit.

4. Etene vähän kerrallaan
Aloita itsellesi sopivista tavoitteista ja etene askel kerrallaan. On selvää esimerkiksi, ettei vähän liikuntaa harrastaneen kannata lähteä tavoittelemaan samaa liikuntamäärää, kuin jo vuosia treenanneen. Aseta siis välitavoitteita, jotka ovat oikeasti saavutettavissa.

5. Kannusta itseäsi
”Kaikki tai ei mitään” asenne johtaa usein epäonnistumiseen. Opettele arvioimaan tekemistäsi oikeudenmukaisesti ja objektiivisesti. Jos alitat viikoittaisen tavoitteesi, lupaa itsellesi keskittyä siihen ensi viikolla paremmin. Anna anteeksi itsellesi, mutta älä anna kuitenkaan periksi. Sinun ei tarvitse olla täydellinen.

Itserohkaisun pitäisi aina olla osa laihdutus suunnitelmaa. Ilman sitä, on vaikeaa päästä tavoitteeseen.

6. Hyödynnä mitattavissa olevia toimenpiteitä ja toteuta suunnitelmaa.
Usein suunnitelmat jäävät vain suunnitelmiksi, ellei niitä kyetä laittamaan toiminnaksi. Painonpudotuksessa tärkeää on asettaa itselleen toimintaa, joka ovat mitattavissa.

Mittaa ja laita ylös muistikirjaan esimerkiksi syömäsi ruuan sisältämän energiat (kalorit). Laita ylös myös kulutustapahtumat eli esimerkiksi liikunta suoritukset ja kuinka paljon arvioit suoritusten kuluttaneen energiaa (kaloreita). Näiden avulla voit mitata onko kalori-kertymäsi miinuksella vai positiivinen.

***

Laadi siis itsellesi painonpudotus/laihdutus suunnitelma ja ennen kaikkea ala toteuttamaan sitä, niin laihdut!

Ylipainon välttäminen auttaa sinua välttämään terveysriskejä ja ehkäisee myös osaltaan ylipainon aiheuttamien sairauksien puhkeamista.