Kevätväsymys Ja Makeanhimo Kuriin

Auringonvalon määrän lisääntyessä keväisin hormonitasapainomme muuttuu ja monet meistä kärsivät  univaikeuksista ja kevätväsymyksestä. Vaikka väsyttääkin niin iltaisin voi olla vaikeaa nukahtaa ja kummallista on myös se, että pitkäkään yöuni ei välttämättä virkistä.

Laihduttajan kannalta ongelmallista on myös se, että väsymys aiheuttaa usein myös makeanhimoa, taikka tarvetta syödä jotain pientä, etenkin illalla kun on vielä valoisaakin.

kevätväsymys

Miten torjua kevätväsymystä ja makeanhimoa?
Joitakin ajatuksia kevätväsymyksen ja makeanhimon torjuntaan antaa CocoVin superruoka-asiantuntija Sami Sundvik.

”Elimistöä voi auttaa sopeutumaan kevääseen tarjoamalla sen käyttöön runsaasti virkistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Väsynyttä kehoa kannattaa ravita erityisesti lehtivihreällä, sillä se muun muassa tehostaa solujen uusiutumista ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa.
Runsaasti lehtivihreää eli klorofylliä sisältävissä kasveissa on paljon muun muassa A-, C-, ja K-vitamiineja. Lehtivihreä parantaa veren hemoglobiiniarvoa ja elimistön hapenottokykyä, mikä virkistää aivoja. Lehtivihreän kerrotaan ehkäisevän myös tulehduksia. Vihreiden kasvisten lisäksi lehtivihreää saa paljon erilaisista viherjauheista, kuten oraista, joita voi sujauttaa vaikka salaatinkastikkeen joukkoon.

– Aamu kannattaa aloittaa esimerkiksi nauttimalla lasillinen vettä, johon sekoitetaan runsaasti lehtivihreää sisältävää vehnä- tai ohraorasta, tuoreen sitruunan mehua ja hyvää suolaa. Tämä sekoitus puhdistaa ja nesteyttää elimistöä, korjaa kehon happo-emästasapainoa ja tukee vatsan toimintaa, vinkkaa CocoVin superruoka-asiantuntija Sami Sundvik.

Vitamiinit suoraan ruuasta

Moni ottaa keväälläkin vitamiininsa suoraan purkista. Tämä on tietysti parempi kuin ei mitään, mutta Sundvikin mukaan elimistö osaa hyödyntää vitamiinit paremmin suoraan ruuasta nautittuna.

– Elimistö ei osaa kovin hyvin hyödyntää synteettisiä vitamiineja, koska se ei osaa tunnistaa niitä. Mitä puhtaampaa ravintoa syö, sitä paremmin elimistö siitä saa tarvitsemansa ravinteet. Myös ruuansulatus pääsee tällöin helpommalla.

Ruokaremontti kannattaa aloittaa vähentämällä hiilihydraattien määrää ruokavaliossa, sillä esimerkiksi runsaan pasta-aterian jälkeen väsyttää vain entistä enemmän. Vihreiden kasvisten lisäksi hiilihydraatit kannattaa korvata paljon vitamiineja sisältävillä marjoilla, kuten goji-marjoilla ja hyvälaatuisilla rasvoilla.

Aamukahvia voi terästää vaikka lusikallisella kookosöljyä, mikä saa aineenvaihdunnan käyntiin heti aamusta.  Myös riittävä veden juominen on tärkeää.

Makeanhimo Kuriin

Väsyneenä tekee usein mieli makeaa, mutta tähän ansaan ei kannata sortua. Makean himon yllättäessä kannattaa syödä vaikka marjoja tai pieni palanen terveellistä raakasuklaata, joka tyydyttää varmasti makean himoa.

Väsymystä ja makeanhimoa kannattaa torjua myös ulkoilemalla. Kävelylenkille on mukava lähteä vielä illemmallakin, kun on vielä valoisaa.

Elimistön tottuminen kevääseen saattaa viedä hetken aikaa, mutta sitä odotellessa kannattaa yrittää pitää kiinni nukkumaanmenoajoista. Tähän voi auttaa esimerkiksi pimennysverhojen hankkiminen makuuhuoneeseen.”

 

Varsinkin kesäaikaan siirtyminen usein korostaa kevätväsymystä ja kesäaikaan tottumisessa voi mennä viikkokin siihen, että pääsee taas uuteen rytmiin.

Miten sinä torjut kevätväsymystä ja makeanhimoa?  Kommentoi ja kerro omat vinkkisi.