Laihduttamisen ABC – Laihdutus Käsitteitä ja Sanoja

laihdutuksen abc

Laihdutus abc käsitteet ja sanat.

Laihduttamisen ABC – käsitteitä, jotka liittyvät laihdutukseen

Laihduttaminen ja laihdutus
=  Suunniteltua toimintaa, jonka tavoitteena on kehon painon alentaminen.

Diet, Dieetti, Laihdutuskuuri
= Ruokavalio on englanniksi diet. On olemassa lukuisia erilaisia dieettejä, jotka perustuvat tietynlaiseen ruokavalioon. Etenkin laihdutusdieetti ja laihdutuskuuri ymmärretään niukkakaloriseksi ruokavalioksi, joissa syödään tai juodaan vähän energiaa sisältäviä ruoka-aineita tai dieettituotteita.

Paasto
= Paastossa luovutaan kiinteän ruoan syömisestä tietyksi ajaksi. Yleisimpiä laihdutukseen tai elimistön puhdistumiseen liittyviä paastoja ovat vesi- ja mehupaastot. Myös tietystä ruokaryhmästä (esimerkiksi lihasta) voidaan luopua.

Kalori, cal
= Vanha energian yksikkö, joka on yleisesti edelleen käytössä, tuhat kaloria on kilokalori = 1kcal. Kaloria käytetään kertomaan kuinka paljon tietty ruoka-aine sisältää energiaa tai kuinka paljon tietty liikunta voi kuluttaa energiaa ihmisen kehosta. 1 kalori on tarkalleen 4,1868 joulea.

Joule
= Toinen energian yksikkö (nykyisin virallisempi SI järjestelmän yksikkö), tuhat joulea on kilojoule eli 1 kJ

Läski
= Elimistöön kertynyttä rasvaa, joka usein näkyy kehossa juuri keskivartalon alueella.

Rasvasieppari
= Nimitys lääke- tai luonnontuotteille, jotka estävät osaa syödystä rasvasta imeytymästä elimistöön.

Rasvaimu eli liposuktio
= Kirurginen toimenpide, jossa esimerkiksi vatsa-alueen ihonalaista rasvakudosta imetään koneellisesti pois kehosta.

Laihdutusleikkaus
= Kirurginen toimenpide, jonka tarkoituksena on vähentää syödyn ravinnon määrää tai estää sen imeytymistä elimistöön.
Yleisimpiä menetelmiä ovat mahalaukun ohitusleikkaus tai mahalaukun pantaleikkaus, jolla pienennetään mahalaukun kokoa.

Laihdutustuote, Laihdutusvalmiste, Dieettivalmiste
= Tuotteita, joiden tarkoituksena on aikaansaada painonpudotusta. Yleisesti tuotteilla pyritään ruokahalun vähentämiseen, näläntunteen poistamiseen, elimistön rasvankulutuksen lisäämiseen, syödyn tai juodun energian vähentämiseen.
Myös monet hikoilua lisäävät tuotteet ja lihaksia (rasvakudosta) hierovat laitteet voidaan laskea kuuluvaksi laihdutustuotteisiin. Esim. laihdutusvyö ja hikoiluvyö.

Rasvanpoltto
= Toimintaa, jolla pyritään saamaan keho ja elimistö käyttämään energiankulutukseen nimenomaan oman kehon sisältämää rasvakudosta. Usein tähän pyritään laihdutustuotteilla (esim. rasvanpolton tehostajat) ja liikunnalla. Erilaiset paastot ja ruokavaliot voivat myös pyrkiä rasvanpolttoon.

Pikadieetti
= Dieetti, jossa painoa pyritään pudottamaan painoa todella nopeasti. Pikadieeteillä saavutetaan yleensä lyhytaikaisia vaikutuksia, sillä useimmiten ne poistavat vain elimistön sisältämää nestettä ja poistavat turvotusta. Esimerkiksi yhden päivän dieetti ja 3 päivän dieetti ovat tällaisia pikadieettejä.

Laihdutuspäiväkirja, Kaloripäiväkirja
= Päiväkirja, johon merkitään kaikki päivän mittaan syödyt ateriat ja juodut juomat. Myös kaikki liikunta merkitään ylös.
Näiden tietojen perusteella lasketaan syödyt kalorit ja kaloreiden kulutus. Ideana on, että elimistö kuluttaa enemmän kaloreita kuin saa niitä, jolloin elimistö alkaa käyttämään kehoon varastoitunutta energiaa ja kehon paino alkaa pudota.

Karppaaminen, Karppaus, Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH), Alakarppaus
= Ruokavalio, jossa vältetään hiilihydraattipitoisia ja tärkkelyspitoisia ruoka-aineita. Ruokavaliossa suositaan vähän jalostettuja ja täysrasvaisia ruoka-aineita. Karppaus ruokavalion alkuperäinen tunnetuksi tekijä oli yhdysvaltalainen lääkäri Robert Atkins.
Erilaisia VHH dieettejä ovat esimerkiksi Atkinsin dieetti, Pellinki-dieetti, Montignacin dieetti ja Ketodieetti.

Toivottavasti tämä laihdutuksen abc antoi lisää tietoa laihdutuksesta!