Energiantarvelaskuri, jolla voit laskea perusaineenvaihduntasi (BMR, basal metabolic rate), eli kalorimäärän, joka sinulta kuluu päivittäin pelkästään elintoimintojen ylläpitämiseen levossa. Saat siis selville paljonko kaloreita kuluu päivässä tekemättä mitään.

Laskurin taulukosta voit katsoa myös kuinka paljon työsi, liikuntasi tai muu aktiivisuutesi vaikuttaa energian tarpeeseesi. Taulukosta saat sitten arvion siitä, kuinka paljon kaloreita keskimäärin kulutat yhdessä vuorokaudessa.

Yksilöiden välillä BMR:ssä on tietysti myös vaihteluita (n. 20%), koska toisilla meistä on enemmän rasvaa tai lihaksia kehossamme. Yleisesti ottaen BMR on kuitenkin hyvä laskennallinen lähtökohta painonpudotuksen suunnitteluun.

Valitse oletko nainen vai mies, syötä ikäsi, painosi ja pituutesi, niin laskuri laskee mikä on sinun kaloritarve päivässä.

  • Jos haluat laihtua puoli kiloa viikossa, niin sinun tulisi vähentää syöntiäsi noin 500 kilokaloria (kcal) päivässä tai vaihtoehtoisesti kuluttaa 500 kcal päivässä enemmän kuin syöt.
  • Jos energian tarpeeksi on esim. 2300 kcal, niin noudattamalla noin 1800 kcal päivittäistä dieettiä voit siis laihtua noin 0,5 kg viikossa.
  • Energiantarvelaskurilla voit laskea kuinka paljon kaloreita päivässä tarvitset? Mikä on lepoaineenvaihdunta?  Eli paljonko paljonko kaloreita kuluu päivässä tekemättä mitään?

Mifflin – St Jeor Energiantarve Laskukaava

Tämä perusaineenvaihdunta laskuri käyttää Mifflin – St Jeor Kaavaa, joka on amerikkalaisen ADA:n (American Dietetic Association) mukaan tarkin ihmisen energiantapeen laskukaava.
Tässä kaavat, joita on käytetty myös laskurissa ja taulukossa.
Miehet
10 x paino (kg) + 6.25 x pituus (cm) – 5 x ikä (v) + 5

Naiset
10 x paino (kg) + 6.25 x pituus (cm) – 5 x age (v) – 161

energiantarve laskuri

Energiantarvelaskuri näyttää, mikä on elimistösi energiantarve.

 

Muita Energiantarpeen Laskemiseen Käytettyjä Kaavoja

On olemassa myös toisenlaisia päivittäisen energian tarpeen laskukaavoja, kuten Katch-McArdle Kaava, jossa otetaan huomioon myös kehon rasvaprosentti ja vuodelta 1919 peräisin oleva Harris-Benedict Kaava.

 

Laihdutus ja Energiantarve

Perusajatus laihduttamisessa on pitkään ollut sellainen, että laihtumista tapahtuu, kun ihminen syö vähemmän kaloreita, kuin mitä elimistön kulutus on. Tällöin elimistö alkaa käyttämään kehoon varastoitunutta energiaa, joka usein on varastoitunut rasvaksi. Tämä pätee nykyisinkin melko hyvin, eli laihduttaminen on suuresti riippuvainen siitä mitä syöt ja miten liikut. Nykyisin tehdään myös paljon tutkimusta siitä onko eri ihmisillä erilainen aineenvaihdunta ja miten eri ravintoaineet, kuten sokeri ja hiilihydraatit vaikuttavat aineenvaihduntaan? Vuonna 2020 uusimmat suositut laihdutusmenetelmät pyrkivät hyödyntämään erilaisia pätkäpaaston ja hiilihydraattien välttämisen aiheuttamaa muutosta aineenvaihdunnassa. Esimerkkeinä 52 dieetti ja ketodieetti.

Vanha keino, eli syö vähemmän kuin kulutat on edelleen toimiva keino, kun haluat laihtua. Muista kuitenkin, että äkillinen energian saannin lasku ei ole hyväksi, joten energian saantia tulisi vähentää laihdutuskuurilla maltillisesti. Jätä siis pois ylimääräiset rasvat, sokerit ja muut herkut – keskity terveelliseen ruokavalioon ja syö edelleen säännöllisesti, sekä lisää liikuntaasi,  niin olet terveellisellä tiellä laihdutuksen ja normaalipainossa pysymisen suhteen.

 

 

Lähteitä:
http://ajcn.nutrition.org/content/51/2/241.abstract
http://www.freedieting.com/calorie_needs.html
http://www.calculator.net/calorie-calculator.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Laihduttaminen