10 Vinkkiä Kuinka Päästä Eroon Jojo Laihduttamisesta

Monet laihduttajat tietävät, että laihdutetut kilot tulevat herkästi takaisin. Takaisin lihominen on helppoa ja useat laihduttajat lihovatkin takaisin entisiin mittoihin, kunnes jälleen päättävät laihduttaa. Jojo laihduttaminen on siis melko tavallista, sillä pysyvään keveämpään olotilaan täytyy tehdä radikaaleja muutoksia elämässä. Elintapoja, syömistapoja ja liikuntatapoja ja jopa ajattelua on muutettava. Valitettavasti totuttuja tapoja on vaikeaa muuttaa. Jojo laihduttamisesta voi olla siis vaikeaa päästä eroon.

eroon jojo laihduttamisesta

 

Tässä Sinulle 10 Vinkkiä, Kuinka Voit Päästä Eroon Jojo Laihduttamisesta.

1. Nuku riittävästi

Jo muutama huonosti nukuttu yö näkyy päivällä kasvaneena nälän tunteena ja ennen kaikkea hiilihydraattihimona! Huonosti nukuttu yö laskee kylläisen olon tuovaa hormonia, leptiiniä, joten väsyneenä ehkä syöt liikaa tai sorrut herkutteluun.

2. Liiku enemmän

Liikkuminen lisää mielihyvähormoneja ja laskee näläntunnetta lisäävien hormonien tasoja. Liikunta nostaa myös kylläisyyshormonien tasoa.
Kaikenlainen liikunta on hyväksi laihduttajalle, sekä aerobinen, kuten juoksu, kävely, hiihto, sekä anaerobinen voimaharjoittelu, kuten kuntosali.

3. Syö hitaasti

Kylläisyydestä kertovilla hormoneilla kestää 10-15 minuuttia kertoa aivoille, että olet kylläinen ja että olet syönyt riittävästi. Jos syöt nopeasti, ehdit 10-15 minuutissa syödä enemmän kuin on tarpeellista. Hidasta siis tahtia ja syöt väistämättä vähemmän.

4. Juo vettä

Joidenkin tutkimusten mukaan pari lasia vettä ennen ruokailua auttaa laihtumaan. Vesi täyttää hetkellisesti vatsaa ja tekee olon kylläisemmäksi, jolloin ruokaa ei tule syötyä niin paljon. Lisäksi vesi edistää aineenvaihduntaa.

5. Vältä stressiä

Stressissä elimistö on jatkuvassa hälytystilassa. Stressi nostaa elimistön kortisolitasoja, mikä vaikeuttaa laihtumista. Myös esimerkiksi liian nopea ja liian vähällä energiamäärällä toteutettu laihdutusdieetti voi saattaa elimistön stressitilaan, joka ei edesauta laihtumista.

6. Aseta realistiset tavoitteet

Vaikka laihduttaisit häitä tai rantalomaa varten ja aikasi on tiukilla, niin sinun tulee aina asettaa realistiset tavoitteet! Jo alussa kannattaa asettaa tavoitteet, jotka on mahdollista saavuttaa oikeasti ja vieläpä sellaiset, jotka on mahdollistavat loppuelämän tasapainon.
Epärealististen tavoitteiden tuoma kärsimättymyys, pessimismi ja toivottomuus aiheuttavat usein sen, että motivaatio laihdutukseen lopahtaa.

7. Syö aiemmin

Sillä, mitä syöt, on väliä. Myös sillä, milloin syöt, on suuri merkitys! Pääsääntöisesti on parempi painottaa aterioita mieluummin vuorokauden varhaisemmalle kuin myöhemmälle puoliskolle!
Joidenkin tutkimusten mukaan vahvimmat ateriat kannattaa syödä ennen iltapäivän kello kolmea, sillä kolmen jälkeen elimistö alkaa varastoimaan enemmän rasvaa. Painota siis syöminen aamupäivään ja kevennä illan aterioita.

8. Vähennä tai lopeta alkoholin käyttö

Alkoholissa on paljon turhia kaloreita. Se vähentää itsekuria ja stimuloi näläntunnetta. Alkoholi myös ikäänkuin huijaa elimistöä ja mieltä nälkäisemmäksi ja tyytymättömämmäksi.

9. Havainnoi ja arvioi

Tarkkaile itseäsi ja testaa sekä haasta itseäsi syömään eri tavalla. Syötkö oikeasti vähemmän, jos vaihdat pienempään lautaseen? Syötkö vähemmän jos voit syödä rauhallisessa tilassa? Tiedosta siis mitä syöt ja kuinka paljon. Pidä vaikka ruokapäiväkirjaa, niin tiedät mitä olet syönyt.

10. Syö aina aamupala

Tutkimusten mukaan 78 prosenttia ihmisistä, jotka onnistuivat pitämään pudotetut kilot poissa kauemmin kuin vuoden, söivät päivittäin kunnollisen aamupalan. Aamupalan poisjättäminen päivittäin lisää nälän tunnetta iltaisin, väsyttää, alentaa insuliiniherkkyyttä ja lopulta tuo herkemmin pudotetut kilot takaisin.

Lähde: Daily Mail, asiantuntijana psykologi Joseph J. Luciani

 

Nämä vinkit ovat kyllä muutenkin hyödyllisiä kaikille laihduttajille ja painonsa vartijoille. Jos siis haluat pitää painosi kurissa, niin noudata näitä vinkkejä, jotka ovat itse asiassa melko yksinkertaisia.

Jos näiden vinkkien lisäksi noudatat vähäkalorista tai laihduttavaa ruokavaliota, niin olet hyvällä tiellä laihtumiseen ja painosi hallintaan!