Stevia Makeutusaine Sopii Laihduttajalle

Stevia Makeutusaine

Stevialla makeutetut tuotteet valtaavat nopeasti alaa Suomessakin, sillä stevia ei sisällä energiaa,  joten tuote on mitä sopivin myös laihduttajalle. Lisäksi stevian näyttäisi luonnosta peräisin olevana tuotteena olevan turvallinen käyttää. Makeuttamiseen käytettävä stevioliglykosidi tehdään stevia-kasvin lehdistä.

stevia makeutusaine

 

Mikä on stevia?

  1. Stevia rebaudiana -kasvin lehdistä valmistettu jopa 300 kertaa tavallista sokeria makeampi makeuttaja
  2. Luonnollinen ja kaloriton vaihtoehto sokerille ja muille makeutusaineille
  3. Lähtöisin Etelä-Amerikasta ja sitä viljellään nykyisin  muun muassa Aasiassa ja Lähi-Idän maissa.
  4. Alkuperäiskansat ovat käyttäneet sitä makeutukseen jo vuosisatoja.
  5. Japanissa makeutusaine stevia on ollut käytössä jo vuosikymmeniä elintarvikkeiden ja juomien makeuttajana.
  6. EU hyväksyi steviakasvin lehdistä valmistettavan makeuttajan eli stevioliglykosidien käytön makeutusaineena elintarvikkeissa marraskuussa 2011.
  7. EU:n lainsäädännössä määritellään lisäaineeksi, jolloin niille myönnetään oma E-koodi (E960). Vastaavia luonnosta peräisin olevia lisäaineita ovat mm. ksylitoli (E967) ja rypäleväri (E163). Lisätietoja: www.stevia.fi

Stevia Tutkimus

Muutamia vuosia sitten sitten Suomen markkinoille tullut kaloriton ja luontainen makeuttaja stevia on tuttu jo 72 prosentille suomalaisista. Yli kolmasosa suomalaisista käyttää steviakasvista valmistetulla makeutusaineella makeutettuja tuotteita. Nuoret ovat omaksuneet steviamakeutetut tuotteet ensimmäisenä. Ruokavalion terveellisyyteen kiinnitetään kasvavassa määrin huomiota, jonka vuoksi myös stevian käyttö kasvaa.

Jo 37 prosenttia suomalaisista käyttää steviakasvista valmistetulla makeutusaineella eli stevioliglykosideilla makeutettuja tuotteita. Stevia on kuitenkin vielä edelläkävijöiden suosiossa: 6 prosenttia suomalaisista on ottanut steviamakeutetut tuotteet säännöllisesti ruokavalioonsa.

Tutkimuksen mukaan stevialla makeutettuja tuotteita käytetään terveydellisistä (61 %) ja painonhallintaan (54 %) liittyvistä syistä. Myös luonnollisuuden arvostus näkyy vastauksissa. Puolet (50 %) steviaa kokeilleista ja käyttävistä haluaa valita kevyen vaihtoehdon, mutta välttää keinotekoisesti makeutettuja juomia tai elintarvikkeita.

”Kiinnostus steviaa kohtaan on kasvanut kuluneen vuoden aikana merkittävästi. Tutkimuksen mukaan pääasiallisen syy olla käyttämättä steviamakeutettuja tuotteita liittyy siihen, että uuden makeutusaineen ominaisuuksia ei vielä tunneta tarpeeksi ja sen ominaisuuksista kaivataan lisätietoja”, kertoo markkinointipäällikkö Leena Koskinen Hartwallilta.

”Markkinoille on alkanut virvoitusjuomien lisäksi tulla muitakin steviatuotteita. Valikoiman laajentuessa uudesta makeuttajasta on tullut suomalaisille entistä tutumpi”, Koskinen jatkaa.

Suomalaiset haluavat keventää

Suomalaiset kiinnittävät terveyteen entistä enemmän huomiota elintarvikkeita valitessaan. Tutkimuksen mukaan sokerin ja rasvan vähentäminen ruokavaliossa koetaan tärkeimmiksi terveydestä huolehtimisen kannalta.

Kyselyyn vastanneista 62 prosenttia haluaisi vähentää sokeria ja 52 prosenttia haluaisi tinkiä rasvan käytöstä ruokavaliossaan. Suomalaisista 34 prosenttia valitsee vähäkalorisen elintarvikkeen perustuotteen sijaan.

Nuoret naiset ovat kaikkein terveystietoisimpia, keski-ikäiset puolestaan karttavat sokeria

Nuoret ovat entistä terveystietoisempia elintarvikkeiden valinnassa. Kevyttuotteet kiinnostavat nuoria. Tutkimuksen mukaan jo lähes puolet (46 %) 15–24-vuotiaista naisista valitsee kevyttuotteen perustuotteen sijaan. Nuoret naiset kiinnittävät myös entistä enemmän huomiota sokereihin: alle 29-vuotiaista naisista jo 70 prosenttia valitsee vähän sokeria sisältävän tuotteen.

Nuoret ovat myös omaksuneet steviamakeutetut tuotteet ensimmäisenä. 15–24-vuotiaista naisista ja miehistä jo puolet (49 %) käyttää steviamakeutettuja tuotteita.

Ikääntyessä sokerin saantiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Tutkimuksen mukaan 55-64-vuotiaista suomalaisista 78 prosenttia valitsee vähän sokeria sisältävän tai sokerittoman tuotteen.

”Sokereiden saantiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota kaikissa ikäryhmissä, jonka vuoksi vähäsokeriset tai sokerittomat vaihtoehdot ovat kasvattaneet suosiotaan. Kevyemmille tuotteille on selkeästi kysyntää suomalaisten keskuudessa. Stevia yhdistää keveyden ja luonnollisuuden ainutlaatuisella tavalla, ja sen suosio makeutusaineena tulee kasvamaan”, arvioi Koskinen.

Supermakeuttajaa käytetään yhä useammassa tuoteryhmässä

Hartwall toi steviakasvista valmistetulla makeutusaineella makeutetut virvoitusjuomat ja vedet Suomen markkinoille joulukuussa 2011, kun EU hyväksyi stevioliglykosidien käytön elintarvikkeissa. Steviamakeutetut virvoitusjuomat toivat uuden supermakeuttajan suomalaisten tietoisuuteen. Keväällä 2013 juomavalikoima laajeni markkinoiden ensimmäisellä steviamakeutetulla alkoholijuomalla: karpalolonkerolla.

Kuluneen vuoden aikana stevioliglykosideilla makeutetut tuotteet ovat yleistyneet nopeasti myös muissa elintarvikkeissa. Jopa kolmesataa kertaa tavallista sokeria makeampi stevia on kaloriton, luonnosta saatava makeutusaine.
Tutkimus toteutettiin Norstat Finland Oy:n kuluttajapaneelissa maaliskuussa 2013. Tutkimukseen vastasi yhteensä 500 iältään 15-64-vuotiasta miestä ja naista edustavasti ympäri Suomea. Tutkimuksen toteutti Dagmar Insight & Implementation. Hartwall on tutkimuksen tilaaja.

 

Stevioliglykosidit

Stevioliglykosidit ovat makeuttajana erityisiä siksi, että ne ovat kalorittomia ja niiden alkuperä on luonnossa. Steviakasvin lehdistä valmistettava makeuttaja on erittäin makeaa, jopa 300 kertaa tavallista sokeria makeampaa. Euroopan Unioni hyväksyi stevioliglykosidien käytön makeutusaineena elintarvikkeissa marraskuussa 2011.  Lisätietoja: www.stevia.fi

 

 Mistä ostaa Steviaa?

Stevia tuotteita on myynnissä monissa luontaistuotekaupoissa  ja isoissa marketeissa – sieltä löytyy useampia erilaisia jauheita, eri kokoisissa purkeissa ja pusseissa. Valikoimissa on myös nestemäisiä stevia makeutusaineita, sekä myös stevialla makeutettuja tuotteita, kuten patukoita.

Lähde: Stevia makeutusaine tutkimus tehtiin Hartwallin toimesta ja siihen vastasi yhteensä 500 iältään 15-64-vuotiasta miestä ja naista edustavasti ympäri Suomea.